La Consellera de Drets Socials i Inclusió ha anunciat una refundació de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que incorpora algunes de les demandes que el CEESC ha posat sobre la taula en els darrers anys.
Aquest dilluns 26 de maig, després de mantenir una reunió amb el CEESC i altres agents del sector social, la Consellera de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Mònica Martínez Bravo, ha presentat la futura reestructuració de l’actual DGAIA, que passarà a dir-se Direcció General de Prevenció i Protecció de la Infància i l’Adolescència (DGPPIA). Segons ha explicat, en la reforma ja s’hi estava treballant, si bé els darrers esdeveniments han accelerat la seva presentació pública.
La reforma inclou la creació de dues subdireccions diferenciades: una centrada en la prevenció i, una altra, en la protecció dels infants i adolescents tutelats. A més, es retiren a l'organisme competències clau com la gestió de contractacions i ajudes, que passaran a altres direccions generals del Departament de Drets Socials. Se'ns ha informat que es reforçaran els equips, com ara els EAIA, on s'incorporaran 243 nous professionals fins al 2027, amb l'objectiu de reforçar els equips d'atenció. Aquesta reforma busca abordar problemes estructurals com la fragmentació del sistema i la precarietat laboral en els centres de protecció.
Des del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya valorem que aquesta proposta de reforma avança en una direcció coherent amb moltes de les reclamacions que hem fet públiques, especialment les recollides en el nostre comunicat del 14 de maig. Destaquem que es preveuen accions en diversos àmbits que considerem clau:
- Reformes estructurals del sistema de protecció.
- Revisió dels protocols d’actuació i de coordinació entre serveis.
- Impuls de la prevenció com a eix fonamental.
- Millora del control públic en la gestió de recursos i serveis.
- Equiparació salarial entre tots els professionals del sistema de protecció i altres millores laborals.
- Garantia d’igualtat d’oportunitats per als infants i adolescents tutelats.
Celebrem, per tant, que aquestes accions es posin sobre la taula, però també advertim que caldrà veure com es concreten, quin pressupost s’hi destina i com es garanteix la seva aplicació efectiva.
Insistim en la importància que aquest procés de reforma no es quedi en l’àmbit declaratiu. És essencial que s’escolti les professionals que fa temps que denuncien mancances i proposen millores. En aquest sentit, durant la reunió, la Consellera ha reiterat la seva voluntat de generar amb nosaltres i amb la resta d’organismes implicats espais on dissenyar conjuntament plans d’acció per a la millora dels processos de desemparament i de la qualitat residencial.
Valorem que les propostes del Govern apunten cap a una transformació necessària del sistema, del desplegament de la qual el Col·legi farà seguiment actiu i hi participarà, sempre que se’l convidi, amb esperit constructiu i crític.
Tot i que la Consellera ha fet referència a la voluntat de millorar les condicions laborals dels professionals, no s’ha detallat com es garantirà l’estabilitat dels equips educatius, un punt clau que el CEESC considera imprescindible per garantir la qualitat de l’atenció. És essencial que es reconegui la tasca dels equips i que es prenguin mesures per evitar la precarització i l’alta rotació de professionals que comprometen el seguiment i la protecció dels infants.
Com ja hem expressat en altres ocasions, el CEESC manté la seva disposició a col·laborar activament amb l’administració i amb la resta d’agents del sector, aportant la mirada professional, crítica i compromesa del col·lectiu d’educadores i educadors socials.