Una de les prioritats del Col·legi és centrar-nos en la defensa de la professió i en definir un posicionament de la institució a favor de la justícia social i de defensa de les persones usuàries dels nostres serveis professionals.

Darrerament estem fent un esforç per fer visible tota la feina que fem encarada a aquest objectiu. Vam tancar l’any 2021 fent un recull de les accions que vam fet en aquest sentit i ara tenim un apartat permanent a la web on fem el seguiment de les accions encaminades a controlar la correcta contractació d’educadores i educadors socials.

Hem pensat que ara que tanquem la primera part de l'any 2022, amb un mes d'agost que normalment representa una aturada, estaria bé fer un recull de les reunions de representació institucional de l’educació social davant de diferents administracions que hem mantingut al llarg d'aquests set primers mesos de l'any. Com a apunt, no són totes les que hem demanat perquè, malauradament, sovint aconseguir un forat a les agendes institucionals és una feina gairebé impossible. 

Protecció a la infància i l’adolescència

  • 25 de gener. Reunió amb Maria Jesús Larios, l'adjunta per a la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència del Síndic de Greuges de Catalunya i Eva Querol, assessora del Síndic. El motiu de la reunió és parlar sobre una situació d'intrusisme professional detectada en uns serveis de primera acollida i protecció d'emergència, però centrem la reunió en fer un abordatge de caire més generalista en l'àmbit de la infància i coincidim en la importància de mantenir la comunicació per fer-los arribar de primera mà les preocupació de la professió.

  • 26 d’abril. Reunió amb Alexis Serra, secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, i amb Ester Cabanes, directora general d’Infància i Adolescència, en relació al conveni  signat entre els departaments de Drets Socials i d'Interior de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de fomentar la realització de pràctiques dels aspirants a policia en les llars institucionals on resideixen infants i joves menors d’edat sota la guarda i/o tutela de la Generalitat de Catalunya. Se’ns va matisar la concreció de l’anunci fet i es va reconèixer la manca de diàleg previ. Des del CEESC vam ratificar les nostres consideracions ja exposades en el comunicat emès sobre el tema i vam demanar de conèixer de primera mà la valoració que es fes de la prova pilot i ser part de les possibles alternatives.
    També es va posar sobre la taula la necessitat de redefinir el sistema català de protecció a la infància i l’adolescència i el suport ofert al conjunt de famílies. 
    Més informació
  • 7 de juliol. Reunió amb Oriol Amorós, secretari general d'Interior i Tamara Garcia de la Calle, directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en relació amb el conveni entre Interior i Drets Socials per “fomentar pràctiques dels aspirants de policia en centres de protecció”. Ens emplacem al darrer trimestre d'enguany per poder compartir la valoració dels primers mesos d’aquestes pràctiques i per compartir la nova proposta on poder incorporar el nostre punt de vista. Aprofitem l’ocasió per estendre un pont de col·laboració amb el Departament d’Interior, amb el qual fins ara no havíem tingut relació, però amb el qual veiem oportú iniciar vincles. Comentem que ens movem en un espai en què, des del CEESC, hi ha hagut iniciatives, com ara el Col·lectiu l’educació social a dependències policials, des del qual, amb un treball interdisciplinari s'ha generat un discurs que els farem arribar.

>Col·lectiu Protecció a la infància i l’adolescència

 

Salut Mental

  • 31 de gener. Reunió amb Assumpta Escarp i Elena Díaz, diputades del Partit dels Socialistes de Catalunya. Aquesta va ser la darrera de les trobades que vam tenir amb diputats i diputades de referència de l’àmbit de la Salut Mental i també amb la directora General de Professionals de la Salut, Montserrat Gea Sánchez, a finals del 2021. L’objectiu: reivindicar la trajectòria d'educadores i educadors socials en l'àmbit de la salut mental i demanar la participació activa del CEESC en la Comissió d’Estudi de Salut Mental i Addiccions del Parlament de Catalunya, amb la voluntat compartida de crear entre tots un model més adient que atengui de la millor manera les necessitats de les persones.
    Més informació
  • 30 de maig. Reunió amb Magdalena Casamitjana Aguilà, directora del Pacte Nacional de Salut Mental i Addiccions, ja com a membres de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental. Vam poder comprovar que compartim la perspectiva que la salut mental no només s'ha de treballar des de l'àmbit sanitari.
    Més informació
  • 14 de juny. Una representació del CEESC assisteix a la constitució de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya de la qual n'és membre oficial. La Taula té l’objectiu d’exercir un impuls i lideratge de l’abordatge integral de les polítiques en l’àmbit de la Salut Mental.
    Més informació
  • 17 de juny.  Marc Queralt, president del CEESC, i Marta Pi i David Ventura, membres del Col·lectiu Professional de Salut Mental del Col·legi, van comparèixer a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament de Catalunya per tal de defensar la necessitat de canviar el model existent en salut mental, on la persona atesa sigui situada en el centre del sistema de salut, cosa que implicaria un model de treball transdisciplinari on tots els professionals estiguin al mateix nivell de responsabilitat i implicació.
    Més informació

>Col·lectiu Professional de Salut Mental del CEESC

  

Educació Social als centres educatius

  • Maig/juny. Reunions amb Jordi Jordan, diputat d’En Comú Podem; Nogay Ndiaye, diputada de la CUP; Jordi Albert i Najat Driouech, d'ERC; Anna Erra, de Junts per Catalunya; i Raul Moreno i Judit Alcalá, del PSC. Sobre la continuïtat dels professionals de l’educació social a escoles i instituts, i per afrontar la necessitat d’avançar un pas més i plantejar perspectives d'ampliació en el nombre de professionals i de la seva projecció.
    Més informació
  • 2 de juny. Reunió amb Juan Segura i Torres, director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida, per parlar sobre la relació entre el Departament i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

  • 21 de juny. Reunió amb Raquel Garcia, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, i Marcel·lina Bosch, subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa, sobre la continuïtat per al curs vinent dels 75 professionals de l’educació social que estan treballant en escoles i instituts públics.
    Més informació
  • 21 de juliol. Després de l’anunci del Departament d’Educació que confirma la continuïtat de les 75 places d’educador/a social ja existents als centres educatius i la incorporació de 10 places més, ens reunim de nou amb Raquel Garcia, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa i amb Marcel·lina Bosch, subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa, per tal de conèixer les concrecions d’aquest anunci.
    Més informació

>Col·lectiu d'Educació Social i Escola